Boende för flyktingar från Ukraina

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

Här tar vi emot anmälningar från dig som vill erbjuda boende för de flyktingar som kommer till Sverige till följd av kriget i Ukraina.

  • Skövde kommun har inte i dagsläget möjlighet att förmedla bostäder från privatpersoner till dem som behöver boende. Då det är många som hör av sig till oss väljer vi att samla in information i det fallet det skulle bli aktuellt.

  • Vi vill göra dig uppmärksam på att det är åtagande att ta emot människor på flykt. Väljer du som privatperson att öppna ditt hem för att hjälpa personer på flykt kan du inte få någon ekonomisk ersättning eller annat stöd för detta. Det sker frivilligt och är upp till dig. Därför är det viktigt att fundera på hur du som vill bidra kan göra det på ett hållbart och tryggt sätt. Tänk också igenom det ur ett långsiktigt perspektiv och vilka förutsättningar du har utifrån det.

  • För att kunna få hjälp med uppehållstillstånd enligt massdirektivet eller för att söka asyl i Sverige måste personen besöka Migrationsverkets kontor i Göteborg eller registrera sig via migrationsverkets e-tjänst och boka tid för ett senare besök i Kållered Göteborg. Det gäller för personer som befinner sig i Västra Götalandsregionen. Det är bra att göra det så snart som möjligt!

  • Om personen med uppehållstillstånd väljer EBO (eget boende) kan detta komma att påverka hans eller hennes möjlighet till att få stöd med boende av migrationsverket i framtiden.

  • Det är många kvinnor och barn på flykt men kan även män kan komma att vara i behov av bostad.

  • Att prata ryska eller ukrainska är en fördel men även engelska då vi ser att många pratar även det.

  • För övriga frågor se migrationsverkets hemsida

 

 

Följande behövs för e-tjänsten

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa